Wat gaan we doen en wat gaat het kosten in 2023?
Zorg en Innovatie
Niet alle Hagenaars volgen de nieuwe technologische ontwikkelingen en zijn voldoende digitaal vaardig. De gemeente ziet voor zichzelf een rol bij het bekend, laagdrempelig en toegankelijk maken van nieuwe technologie voor een brede doelgroep. Zorginnovatie kan onder meer helpen ouderen meer regie te geven, meer kwaliteit van leven en langer thuis te laten wonen. De gemeente pakt de opgave voor zorginnovatie samen op met zorgpartners in de stad, in de regio en met landelijke partners. Hierdoor ontstaat meer digitale inclusie en ook een infrastructuur, waar zorg en innovatie meer vanzelfsprekend zijn.
Wat doet de gemeente in 2023?
- De ‘Technologie Thuis Verkenner’ maakt het aanbod van technologie voor iedereen inzichtelijk. Met deze online matchingstool kunnen bewoners, mantelzorgers en professionals hun behoeften matchen aan technologische hulpmiddelen. Haagse partners met uitleenservices voor technologie, de Technotheek van Schroeder van de Kolk en Slim Wonen van Saffier, gaan de Verkenner toepassen. Er is een extra applicatie voor (gedeeld) voorraadbeheer en uitleenlogistiek.
- Met de uitleenservice Digiredzaam Den Haag kunnen zowel inwoners als professionals op een laagdrempelige manier technologie uitproberen en erover leren. ROC Mondriaan verzorgt opleidingen voor organisaties zoals Respect Zorg, Wijkz en Schroeder van de Kolk.
- De bevindingen van het afgeronde living lab Heup-airbag worden gebruikt voor het verder uitwerken van een business case. Daarbij betrekken we de verzekeraar.
- De living lab E-huishouden laat zien hoe je de robotstofzuiger kunt inzetten binnen het domein van de huishoudelijke zorg. Het gaat om 100 stofzuigers waarvan 50 in Den Haag. TZorg, Cordaan Thuisdiensten en Axxicom zijn hierbij betrokken, de Haagse Hogeschool voert een onderzoek uit.
- De werelden van het sociaal domein en het technologische innovatiedomein (zorgaanbieder en ondernemers) worden bij elkaar gebracht door de financieringsmogelijkheden, die Innovation Quarter beschikbaar stelt. Innovation Quarter is een regionale ontwikkelingsmaatschappij die werkt aan strategische, economisch en maatschappelijk impact voor Zuid-Holland. Dit maakt het samen ontwikkelen van nieuwe (maatwerk)oplossingen mogelijk.
1. Sociale basis en emancipatie
Sociale basis | Wat mag het kosten (€1.000) | ||
---|---|---|---|
Wat gaan we daarvoor doen? | Lasten | Baten | Saldo |
38.998 | 759 | 38.239 |
Sociale basis
De gemeente wil de sociale basis in Den Haag versterken. Dit gebeurt door ondersteuning van vrijwilligers, buurtcomités, mantelzorgers, religieuze/culturele organisaties, sleutelfiguren, scholen, buurthuizen, (sport) verenigingen en wijkinitiatieven. De gemeente zet in op toegankelijkheid, het vergroten van de participatie van ouderen en mensen met een beperking. Ook bouwen we verder aan een seniorvriendelijke stad. Zo zorgen we dat Den Haag een stad is, waar iedereen prettig kan wonen.
Senioren
De gemeente blijft zich inzetten voor een seniorvriendelijk Den Haag, zodat senioren mee kunnen blijven doen en van betekenis kunnen zijn voor de stad. De focus van deze aanpak ligt daarbij op sociale participatie, bestrijding eenzaamheid, gezonde leefstijl en huisvesting van senioren.
Wat doet de gemeente in 2023?
- We ondersteunen organisaties die sociale, educatieve, sportieve en culturele activiteiten voor senioren organiseren, die sociale netwerkvorming bevorderen, sociaal isolement voorkomen en die de belangen van senioren behartigen.
- Op basis van een breed onderzoek naar onder andere de effectiviteit, efficiëntie en organisatiestructuur wordt Haags Ontmoeten verder ontwikkeld.
- De gemeente breidt het aantal valpreventietrainingen uit over heel Den Haag.
- We continueren de samenwerking tussen wonen, zorg en welzijn zodat senioren langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Seniorvriendelijk Den Haag zet zich in op het vertalen van woonbehoeftes en prognoses in plannen en verbeteringen in de informatievoorziening. Ook stimuleren we de totstandkoming van collectieve woonvormen en woonvormen met toegang tot zorg.
Toegankelijkheid en inclusie voor mensen met een beperking
Den Haag wil een stad zijn waar toegankelijkheid en inclusie de norm is en ontoegankelijkheid een uitzondering: hierbij zijn speciale voorzieningen overbodig en kan iedereen zelfstandig en volwaardig participeren. Dit geldt voor alle domeinen zoals wonen, recreëren, leren, werken en sporten. Op basis van het VN-verdrag Handicap is de gemeente verplicht een Lokale Inclusie Agenda op te stellen. Daarin staat hoe de gemeente vormgeeft aan een inclusieve samenleving voor mensen met een beperking. Op basis van de evaluatie van de nota ‘Vanzelfsprekend Toegankelijk 2020- 2022’ (RIS306630) zullen de speerpunten voor 2023 en latere jaren bepaald worden. Deze speerpunten zullen vertaald worden in de nieuwe Inclusie Agenda voor mensen met een beperking.
Wat doet de gemeente in 2023?
- We continueren de inzet op bewustwording door het onderwerp toegankelijkheid op de agenda te houden. We organiseren masterclasses en bijeenkomsten. Daarnaast besteden we aandacht aan best practices in media-uitingen. Ook betrekken we daarbij ervaringsdeskundigen.
- Voor het betrekken van ondernemers is in 2021 de Alliantie Toegankelijk Den Haag opgericht. Op basis van de evaluatie bekijken we of de Alliantie in de huidige vorm wordt voortgezet.
Informele zorg (Vrijwilligers en mantelzorg)
De gemeente Den Haag bevordert de participatie van mensen in de stad en ondersteunt informele netwerken. We zetten ons in voor het versterken, ondersteunen en waarderen van het vrijwilligerswerk en de mantelzorg.
Wat doet de gemeente in 2023?
- We gaan de webshop voor de waardering van mantelzorgers en vrijwilligers verder verbeteren, zowel het proces van aanmelding als het aanbod van de webshop. Zo wordt de drempel voor het aanvragen verlaagd. Hierbij betrekken we de mantelzorgers en de vrijwilligers.
- We gaan vrijwilligers en/ of vrijwilligersorganisaties in het zonnetje zetten met de jaarlijkse Haagse Vrijwilligersprijzen. Dit doen we rond de nationale dag van de vrijwilliger.
- Vrijwilligersorganisaties krijgen ondersteuning, bijvoorbeeld door kosteloos advies bij het schrijven van een subsidieaanvraag voor maatschappelijke initiatieven.
- We zetten in op matching van vraag en aanbod onder vrijwilligers en vrijwilligersvacatures via DenhaagDoet.nl.
- Er worden nieuwe vaardigheidstrainingen voor vrijwilligers georganiseerd. Vrijwilligers kunnen hier kosteloos aan deelnemen.
- We ondersteunen 10 Haagse werkgevers (onderwijs-, zorg- en welzijnsinstellingen en het bedrijfsleven) bij het investeren in mantelzorgvriendelijk werkgeverschap.
- Er blijft in 2023 goede informatievoorziening voor alle type mantelzorgers én professionals.
- We ontwikkelen een eerste Haags Mantelzorgsteunpunt waar mantelzorgers met vragen terecht kunnen via click-call-face.
Welzijn en Servicepunten XL
De 17 Servicepunten XL bieden hulp en ondersteuning aan kwetsbare inwoners. Haagse inwoners kunnen op een laagdrempelige manier gebruik maken van onafhankelijke cliëntondersteuning en vrijwilligersdiensten zoals Begeleiden & Rijden. De ouderenconsulenten doen signalerende huisbezoeken. De onafhankelijke cliëntondersteuning gebeurt door professionals. Zij bieden informatie en advies en kortdurende praktische en/of psychosociale ondersteuning. Dat is mogelijk op alle levensdomeinen waaronder wonen, zorg, financiën, dagbesteding en deelname aan de samenleving. Waar nodig wordt zwaardere hulp en ondersteuning geboden of juist afgeschaald naar algemene, collectieve voorzieningen.
Wat doet de gemeente in 2023?
- We gaan het beleidsplan over professioneel welzijnswerk ‘Versterken & Verbinden’ (RIS 310647) invoeren, in samenspel met de Haagse welzijnsorganisaties. Zie ook welzijnsmiddelen en – activiteiten in programma 14.
- We maken jaarlijks een voortgangsrapportage van het beleidsplan professioneel welzijnswerk.
- We werken aan de verdere ontwikkeling van de dienstverlening van de Servicepunten XL en aan een betere aansluiting op de keten van zorg en ondersteuning.
Jeugdparticipatie
Alle jeugdigen in Den Haag moeten kunnen meepraten, meedenken én meedoen. Daarom steunt de gemeente initiatieven gericht op talentontwikkeling en maatschappelijke betrokkenheid. De doelstellingen op het gebied van kinderrechten en jeugdparticipatie zijn verankerd in het beleidsplan ‘Haagse jeugd, samen aan zet’ (RIS 298573). Ook in 2023 focussen we op hoe jeugdparticipatie effectief bijdraagt aan het voorkomen van (de escalatie van) problemen.
Wat doet de gemeente in 2023?
- We organiseren 6 Jongerenstadslabs. Hier gaan jongeren aan de slag met een vraagstuk of beleidsopgave vanuit de gemeente.
- We ondersteunen de activiteiten van de Haagse Jongerenambassadeurs en JONG doet mee!
- We richten een nieuwe Jongerenraad op, die structureel meedenkt en beslist met de gemeente over thema's die voor jongeren relevant zijn.
- We stimuleren dat jongeren hun rechten kennen. Zo organiseren we activiteiten rondom de dag van de Rechten van het Kind. Tijdens deze jaarlijkse dag wordt de Kinderrechtenkrant uitgebracht. Ook een Kinderrechtentoneelstuk is onderdeel van het programma, in samenwerking met het Nationaal Toneel.
- We bieden jongeren met het project Follow Your Dreams, onderdeel van de Maatschappelijke Diensttijd (MDT), de kans om te werken aan hun talenten. Zo kunnen ze iets doen voor een ander en hun netwerk uitbreiden.
Emancipatie | Wat mag het kosten (€1.000) | ||
---|---|---|---|
Wat gaan we daarvoor doen? | Lasten | Baten | Saldo |
2.101 | 0 | 2.101 |
Vrouwen
Vrouwen en mannen worden nog steeds verschillend behandeld, ondanks het recht op gelijke behandeling. Het is daarom nog altijd belangrijk om de kansengelijkheid van vrouwen te bevorderen op alle gebieden. Hierbij staat het bevorderen van economische zelfstandigheid, weerbaarheid, kansengelijkheid en maatschappelijke bewustwording centraal. Om de positie van vrouwen te verbeteren, voert het college het Uitvoeringsprogramma Vrouwenemancipatie: Gelijke Kansen voor Haagse Vrouwen (RIS307292) uit.
Wat doet de gemeente in 2023?
- De positie van vrouwen krijgt aandacht bij verschillende evenementen tijdens de Haagse Vrouwendagen in maart. Zo zijn er lezingen, workshops en theatervoorstellingen over de kracht van vrouwen. Ook wordt de Kartiniprijs, de jaarlijkse gemeentelijke emancipatieprijs, uitgereikt.
- We voeren in november met Orange the World campagne tegen geweld tegen vrouwen.
- Er komt meer aandacht voor de aanpak van geweld tegen vrouwen en vrouwenmoord (femicide).
- We pakken straatintimidatie aan. Daarvoor start een bewustwordingscampagne. Daarnaast staat een stadsbreed onderzoek naar straatintimidatie gepland.
Queer personen
Ook queer personen hebben regelmatig te maken met uitsluiting, discriminatie en geweld. Bij queer personen gaat het om het vergroten van de sociale acceptatie, veiligheid en zichtbaarheid. De positieverbetering van queer personen staat centraal in het Actieprogramma Queer in Den Haag: Veilig, Zichtbaar & Geaccepteerd (RIS306190).
Wat doet de gemeente in 2023?
- Samen met de verschillende hulpverlenende instanties en queer belangenorganisaties werken we aan meer veiligheid en minder discriminatie binnen de hulpverlening. Zo is er een Queer Veiligheidsoverleg, een driemaandelijks overleg waarin COC Haaglanden, de politie, Roze in Blauw, Den Haag Meldt en queer organisaties de gezamenlijke aanpak van incidenten afstemmen. Deskundigheidsbevordering is onderdeel van deze acties.
- Met het faciliteren van voorlichtingslessen op scholen bevorderen we de sociale acceptatie van queer personen. Ook staan we stil bij belangrijke (inter)nationale dagen binnen de queer gemeenschap en organiseren we de John Blankenstein prijs: de Haagse queer emancipatieprijs.
- We stimuleren zorginstellingen om beleid specifiek voor queer ouderen uit te voeren, onder andere via het Roze Loper-keurmerk.
2. Toegang tot hulp en ondersteuning
Jeugdgezondheidszorg en jeugdteams | Wat mag het kosten (€1.000) | ||
---|---|---|---|
Wat gaan we daarvoor doen? | Lasten | Baten | Saldo |
53.853 | 0 | 53.853 |
Dienstverlening Jeugd en Maatschappelijke Ondersteuning (JMO)
In de dienstverlening stelt de gemeente de Haagse inwoner met een hulpvraag centraal. We helpen personen in één keer goed. We bieden onze dienstverlening wijkgericht, laagdrempelig en integraal aan, in een doorgaande lijn van 0 tot 100 jaar en ouder.
Den Haag heeft één uitvoeringsorganisatie voor Jeugdgezondheidszorg (JGZ), Jeugdhulp en Wmo: de JMO oftewel Jeugd en Maatschappelijke Ondersteuning. Deze organisatie bestaat uit de Wmo-wijkteams (15 teams), de jeugdgezondheidszorg (9 locaties), de jeugdteams (20 teams) en diverse stedelijke teams met een stads brede specifieke taak, zoals het daklozenloket en het persoonsgebonden budget-team.
In 2023 continueren we het werken in logische ketens, waardoor we beter samenwerken en beter maatwerk kunnen bieden. Hiermee willen we naast de samenwerking binnen JMO intensiever en op maatwerk gericht de samenwerking met onder andere de gemeentelijke diensten SZW en DPZ en met partners in de stad vormgeven.
Jeugdgezondheidszorg en jeugdteams
De Jeugdgezondheidszorg en de jeugdteams binnen de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) ondersteunen jeugdigen en hun ouders bij het opgroeien en opvoeden. De Jeugdgezondheidszorg volgt alle Haagse kinderen tussen de 0-18 jaar. Dat gebeurt via contactmomenten bij de Centra voor Jeugd en Gezin en via school. Preventie en vroeg-signalering zijn de basis van de dienstverlening.
De jeugdteams bestaan uit gezinscoaches met verschillende expertises zoals de geestelijke gezondheidszorg, een licht verstandelijke beperking en jongeren met multiproblematiek. Deze professionals kunnen ook generalistisch werken. Dit doen zij via het principe ‘Eén gezin, één plan, één regisseur’.
Wat doet de gemeente in 2023?
- Door een taakdifferentiatie nemen verpleegkundigen taken over van artsen. Dit levert een bijdrage aan het terugdringen van het artsentekort.
- De gemeente gaat door met het verhogen van de vaccinatiegraad. De focus ligt op wijken in stadsdeel Centrum waar kinderen minder vaak worden ingeënt. Het doel is een stijging van het opkomstpercentage voor de vaccinaties tegen bof, mazelen rodehond (BMR) en tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (D(K)TP) voor de groepen kleuters en schoolkinderen.
- De Jeugdgezondheidszorg heeft vluchtelingenkinderen uit Oekraïne in beeld en draagt zorg voor basiszorg en vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma.
- De website van het Centrum voor Jeugd en Gezin wordt dit jaar vernieuwd. Er komt een online plek met laagdrempelige informatie voor ouders en jeugdigen over opvoeden en opgroeien. Zo kunnen ouders en jeugdigen chatten met professionals en zijn webinars en online bijeenkomsten te volgen.
- De gemeente gaat door met het stimuleren van een regierol voor gezinscoaches.
- Het behoud van gezinscoaches en de continuïteit van de dienstverlening krijgt in 2023 extra aandacht met het oog op het nieuwe (bekostigings)model voor de jeugdhulp per 2024.
Programma Maatwerk & Regie
Het programma Maatwerk & Regie werkt domeinoverstijgend samen met als doel dat huishoudens in één keer goed worden geholpen. Daarbij zetten we in op het herkennen en afwegen door uitvoerende professionals wanneer maatwerk nodig is en het toepassen van maatwerk en regie voeren makkelijker maken/faciliteren.
Wat doet de gemeente in 2023?
- We bouwen meer ervaring op met Alledaags Maatwerk, via pilots met maatwerkverbinders in uitvoerende teams.
- We scholen 70 uitvoerende professionals met het Leeratelier Maatwerk & Regie.
- We ontwikkelen het Leeratelier Maatwerk & Regie verder door, o.a. met een game voor leidinggevenden en met het Leeratelier Alledaags Maatwerk.
- We zorgen voor het breder toepassen van de Doorbraakmethode in samenhang met het Doorbraaklab. We realiseren 200 doorbraken.
- Door te reflecteren op het herkennen, het afwegen en het toepassen van maatwerk zorgen we voor een lerende organisatie. Zo maken we mogelijke hobbels in benodigde randvoorwaarden, procedures en/of beleid zichtbaar en lossen we deze waar mogelijk op.
3. Gespecialiseerde zorg en ondersteuning
Maatwerkdienstverlening en geëscaleerde zorg 18- | Wat mag het kosten (€1.000) | ||
---|---|---|---|
Wat gaan we daarvoor doen? | Lasten | Baten | Saldo |
165.664 | 0 | 165.664 |
Jeugdhulpplus
Jeugdhulpplus, ook gesloten jeugdhulp genoemd, is voor kinderen en jongeren die niet geholpen kunnen worden met lichtere vormen van hulpverlening. Zonder behandeling vormen zij een risico voor zichzelf of voor hun omgeving. Het kabinet wil zo min mogelijk kinderen uit huis plaatsen en de gesloten jeugdhulp zoveel mogelijk afbouwen. Daarvoor is binnen deze hulpverlening een omslag nodig naar afbouw, kleinschaligheid en ambulantisering.
Wat doet de gemeente in 2023?
- We bouwen het aantal ‘gesloten bedden’ af van 300 naar maximaal 60 in 2024 in Zuid-Holland. Eind 2023 zijn er nog maximaal 100 bedden. Het streven is om iedere jongere te helpen om succesvol terug te keren naar de samenleving.
- We gaan door met de opbouw van alternatieve vormen van jeugdhulpplus. Naast de gemeente Den Haag doen alle gemeenten van Zuid-Holland, de aanbieders van gesloten jeugdhulp en jeugdbescherming hieraan mee.
Gespecialiseerde jeugdhulp
De gemeente gaat de gespecialiseerde jeugdhulp in 2023 verder verbeteren, in lijn met de landelijke afspraken uit de Hervormingsagenda. Het doel is om nog beter in te zetten op een beheersbaar, duurzaam en versterkt jeugdhulpstelsel. De verwachting is dat met deze agenda ook meer duidelijkheid komt over de reikwijdte van de jeugdhulp.
Wat doet de gemeente in 2023?
- In 2023 worden activiteiten uitgevoerd uit de Regiovisie Jeugdhulp Haaglanden 2021-2025 (RIS309034). We gaan een deel van de regionaal ingekochte jeugdhulp lokaal aanbesteden in het kader van de integrale lokale opdracht vanuit het toekomstperspectief jeugd. We stimuleren de samenwerking en integraliteit tussen scholen en de gemeente voor jeugdhulp in onderwijstijd, onder meer met de onderwijs-jeugdarrangementen (OJA’s). Deze arrangementen zijn bedoeld voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Hierdoor is hulp sneller beschikbaar, zijn minder zorgprofessionals in de klas aanwezig en werken professionals uit onderwijs en jeugdhulp met elkaar samen.
- We zetten in op passende jeugdhulp voor jongeren die dit het hardst nodig hebben.
- We zetten de pilot Praktijkondersteuner (PO) Jeugd voort. De samenwerking met huisartsen rond jeugdigen nemen we mee in de voorbereiding van de gebiedsgerichte samenwerkingsverbanden voor jeugd- en gezinshulp vanuit het toekomstperspectief jeugd.
WMO voorzieningen | Wat mag het kosten (€1.000) | ||
---|---|---|---|
Wat gaan we daarvoor doen? | Lasten | Baten | Saldo |
179.183 | 2.754 | 176.429 |
Wmo-maatwerkvoorzieningen
De gemeente biedt maatwerkvoorzieningen voor huishoudelijke hulp, begeleiding, dagbesteding,
hulpmiddelen, vervoersvoorzieningen en woningaanpassingen. Mensen met een minimuminkomen betalen hier geen eigen bijdrage voor.
Wat doet de gemeente in 2023?
- Met een versterking van de sociale basis en de preventieaanpak voorkomen we dat bewoners grotere problemen krijgen én voorkomen we instroom in duurdere vervolgtrajecten.
- We vergroten het inzicht in de klanttevredenheid door continu cliënten te bevragen over de gemeentelijkje dienstverlening en de gegevens te analyseren en te interpreteren. Hierbij houden we rekening met de privacyregels.
- Goede dienstverlening van het collectief aanvullend vervoer vinden we belangrijk. Daarom zien we toe op stiptheid, aanrijtijden en klanttevredenheid.
- De gemeente en woningcorporaties gaan aan de hand van de Prestatieafspraken 2022 met woningcorporaties en huurdersorganisaties (RIS311700) in gesprek over de gewenste woonomgeving en het voorzieningenniveau van woningen voor senioren en bewoners met een verminderde mobiliteit.
Beschermd wonen | Wat mag het kosten (€1.000) | ||
---|---|---|---|
Wat gaan we daarvoor doen? | Lasten | Baten | Saldo |
62.680 | 1.252 | 61.428 |
Beschermd wonen en ambulante ggz
Den Haag biedt een beschermende woonomgeving aan mensen die vanwege een psychische aandoening niet in staat zijn zelfstandig te wonen. Het beleid blijft echter gericht op het voorkomen van een verblijf in een beschermende woonvorm. Met de beweging ‘van beschermd wonen naar beschermd thuis’ dragen wij bij aan de opbouw van adequate ambulante ondersteuning, waardoor mensen zelfstandig kunnen blijven of gaan wonen.
De 14 integrale ggz-wijkteams bieden ambulante zorg aan mensen met psychische aandoeningen. De ggz-wijkteams zijn onderdeel van de integrale aanpak van en zorg voor mensen die worstelen met meerdere problemen. Zij leveren gecoördineerd en onder één regie behandeling vanuit de Zorgverzekeringswet en ondersteuning vanuit de Wmo. Zo wordt zorg en ondersteuning geboden in samenwerking met ggz-professionals, de mensen met psychische aandoeningen zelf, hun sociale netwerken en andere voorzieningen in de wijk. Daarnaast stelt de gemeente de wijkteams in staat om de wettelijke taak van de gemeente op het gebied van de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGz) uit te voeren. Zij gaan actief op zoek naar verborgen problematiek achter de voordeur en in de wijk.
Met inzet van ggz-professionals vanuit de wijkteams op de politiebureaus worden mensen met verward gedrag, psychische stoornissen en/of verslavingsproblematiek, adequaat toegeleid naar de juiste zorg. De inzet van professionals vanuit de wijkteams op de politiebureaus is de afgelopen jaren geïntensiveerd. GGD Haaglanden heeft toestemming om voor de gemeente in het kader van de Wet verplichte ggz (Wvggz) meldingen aan te nemen en het verkennend onderzoek uit te voeren naar mensen die mogelijk geestelijke gezondheidszorg in een gedwongen kader nodig hebben.
Wat doet de gemeente in 2023?
- In 2023 geeft de gemeente in samenwerking met de betrokken regiogemeenten uitvoering aan het organiseren van beschermd wonen.
- Naar verwachting behandelen de ggz-wijkteams van Parnassia ongeveer 3.700 patiënten. en bereiken zij ongeveer 1000 ‘zorgmijders’.
- In 2023 zijn ggz-professionals uit de ggz-wijkteams actief op 11 politiebureaus in Den Haag.
Maatschappelijke opvang | Wat mag het kosten (€1.000) | ||
---|---|---|---|
Wat gaan we daarvoor doen? | Lasten | Baten | Saldo |
28.609 | 0 | 28.609 |
Maatschappelijke opvang
Bestaanszekerheid begint ook bij een dak boven je hoofd. De inzet van dit college is dat niemand op straat hoeft te slapen. Helaas is het aantal dak- en thuislozen mensen is in Den Haag in de afgelopen jaren enorm gegroeid. De vraag naar opvang vanwege dakloosheid blijft groot. We pakken de problemen achter dak- en thuisloosheid aan. Dit gebeurt door ondersteuning van dak- en thuisloze Hagenaars op de leefgebieden: inkomen, schulden, werk, scholing, huisvesting en zorg. Met iedereen, die dak- of thuisloos is geworden, wordt een plan van aanpak opgesteld. De groep die langdurig afhankelijk is van een daklozenuitkering, krijgt langdurige steun door een speciaal team.
Wat doet de gemeente in 2023?
- We zoeken een vaste locatie voor de winterkouderegeling en de permanente winteropvang en stellen daarvoor financiële middelen beschikbaar.
- We brengen in overleg met betrokken organisaties meer eenduidigheid aan in de verschillende vormen van opvang voor dak- en thuisloze mensen.
- We gaan verder met de uitvoering van de ambitie ‘Een toekomst begint met een thuis’ en het plan van aanpak Maatschappelijke Opvang, het Tienpuntenplan Maatschappelijke Opvang (RIS 301432 ).
- We voeren het doorbraakplan Huisvesting zorgdoelgroepen (RIS310115 ) uit voor de uitstroom uit instellingen naar zelfstandig wonen.
- We gaan verder met succesvolle preventieve projecten, zoals de VerhuisboxPlus, het jongerenbriefadres, de jongerenregisseurs en de daklozen-perspectiefaanpak.
4. Veiligheid en bescherming
Kinderbescherming en huiselijk geweld | Wat mag het kosten (€1.000) | ||
---|---|---|---|
Wat gaan we daarvoor doen? | Lasten | Baten | Saldo |
59.008 | 18.939 | 40.069 |
Jeugdbeschermingstafel
De Jeugdbeschermingstafel wordt ingezet bij een verzoek tot onderzoek aan de Raad voor de
Kinderbescherming. Aan de Jeugdbeschermingstafel zoeken hulpverleners samen naar de laatste
mogelijkheden voor jeugdhulp in het vrijwillig kader. Als hulp in het vrijwillige kader niet mogelijk is of niet voldoende is om de veiligheid te verbeteren, kan de rechter een maatregel in het gedwongen kader opleggen.
Wat doet de gemeente in 2023?
- In 2023 voeren we ongeveer 200 gesprekken met ouders en hun kinderen onder de 12 jaar, de betrokken hulpverlener en de betrokkenen uit het hulpnetwerk.
- In het kader van de herziening van het stelsel van Jeugdbescherming bekijken we de verdere ontwikkeling van de Jeugdbeschermingstafel.
Jeugdbescherming en jeugdreclassering
De gemeente blijft zich ook in 2023 richten op het verbeteren van de jeugdbescherming en de
jeugdreclassering. Samen met onze partners onderzoeken we de mogelijkheden om de veiligheidsketen simpeler te maken. We willen uithuisplaatsingen zoveel mogelijk voorkomen.
Wat doet de gemeente in 2023?
- Het toekomstscenario kind- en gezinsbescherming van de ministeries van VWS en J&V uit 2021 betekent een fundamentele herziening van de veiligheidsketen. Dit is van groot belang om de bescherming van kind en gezin effectiever en sneller uit te voeren. We starten een proeftuin om te leren hoe dit scenario in de praktijk functioneert. We werken hierbij samen met partijen zoals de Raad voor de Kinderbescherming, de gecertificeerde instellingen, Veilig Thuis Haaglanden en Perspektief.
- We gaan door met de doorbraakaanpak om kinderen met een beschermingsmaatregel tijdig te helpen. We scherpen de doorbraakaanpak verder aan.
- We werken aan een eerlijk tarief voor de gecertificeerde instellingen voor de periode tot de invoering van het toekomstscenario. Het Rijk verwacht dat wetgeving voor invoering eind 2024 wordt aangeboden aan de Tweede Kamer.
- We onderzoeken de mogelijkheden om kinderen en jongeren dichter bij hun natuurlijke leefomgeving op te vangen. Deze ontwikkeling speelt zowel in de jeugdhulpplus als in de strafrechtelijke sector.
Aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling
Complexe scheidingen
Kinderen kunnen veel last hebben van een complexe en problematische scheiding van hun ouders. Het aantal scheidingen, waarbij kinderen zijn betrokken, is de afgelopen 20 jaar met 10% gestegen. De gemeente biedt ondersteuning en hecht grote waarde aan de belangen van kinderen.
Wat doet de gemeente in 2023?
- We bieden informatie en advies aan ouders, kinderen en professionals om een complexe scheiding te voorkomen. Zo nodig verwijzen we door naar goede hulp.
- We zetten voor 3 jaar een leernetwerk op met als doel: samen leren, werken en innoveren rondom scheidingen. Het beperken van schade bij kinderen als gevolg van een (complexe) scheiding is daarbij het uitgangspunt. Dit leernetwerk komt voort uit het regiolab ‘Scheiden zonder schade’.
Aanpak huiselijk geweld
De gezamenlijke ambities voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling staan in de regiovisie Aanpak huiselijk geweld 2019–2022 (RIS303030 en RIS310346). In de regiovisie ligt de focus op preventie en het aanpakken van risicofactoren en oorzaken van geweld. Het doel is om geweld duurzaam te stoppen. Bij deze aanpak is Veilig Thuis Haaglanden (VTH) de spin in het web, net als het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Aansturing van Veilig Thuis Haaglanden loopt via de Gemeenschappelijke regeling GGD & Veilig Thuis Haaglanden (GR GGD & VTH).
Wat doet de gemeente in 2023?
- De gemeente werkt samen met de ketenpartners aan de ontwikkelopgaven. Dit doen we op basis van de regiovisie, het kwaliteitskader ‘Werken aan Veiligheid voor lokale teams’, en het ‘Toekomstscenario Kind en Gezinsbescherming’ uit 2021.
- De Wet meldcode en radarfunctie Veilig Thuis 2.0 blijft in 2023 belangrijk. Professionals uit sectoren die verplicht de meldcode volgen, krijgen ondersteuning via training in het gebruik van de meldcode. GGD Haaglanden voert regie op de inzet van regionale scholing en training van professionals en vrijwilligers en laat deze aansluiten op de inzet van Veilig Thuis Haaglanden.
- De radarfunctie geeft inzicht in wat speelt bij cliënten en wat wij kunnen doen. Met dat inzicht richten we zowel de cliëntgerichte aanpak als de keten effectiever en efficiënter in. De VTH-monitor laat cliëntstromen op organisatorisch niveau in de regio zien. Daarmee kunnen we leren van elkaar en leren om beter samen te werken.
- Nadat VTH bij de melding veiligheidsvoorwaarden heeft gesteld, zorgen we voor een duidelijke rol- en taakverdeling bij het maken van veiligheids-, hulpverlenings- en herstelplannen. We investeren en versterken hiertoe onze lokale teams zodat zij voldoen aan het eerdergenoemde kwaliteitskader voor lokale teams. Binnen de werkplaats oefenen we met het effectief en efficiënt samenwerken voor de toekomst: met één vast gezicht voor gezinnen die ondersteuning nodig hebben. Deze ervaringen geven inzicht wat nodig is voor de JMO om binnen het toekomstige kind- en gezinsbeschermingssysteem te werken.
- Ook in 2023 gaat de gemeente door met de bestrijding van schadelijke praktijken zoals meisjesbesnijdenis, huwelijksdwang en achterlating, eergerelateerd geweld en verborgen vrouwen. Hier voegen we specifieke aandacht voor femicide aan toe.
- Acute slachtoffers van seksueel geweld kunnen terecht bij het regionaal Centrum Seksueel Geweld (CSG) Zuid-Holland voor zorg en hulpverlening. De samenwerking tussen het regionaal CSG, GGD Haaglanden, VTH en de politie wordt in de 2023 verder verbeterd.
- We versterken de regionale basisvoorzieningen zoals de 24/7 crisisorganisatie, de opvang bij een tijdelijk huisverbod, de begeleiding van slachtoffers van huiselijk geweld bij de vrouwen-, mannen- en ouderenopvang. Waar passend maken we verdere afspraken over de opvang van kwetsbare groepen met maatschappelijke opvang en de dierenopvang voor slachtoffers van huiselijk geweld.
Sekswerkbeleid
Met het Haagse sekswerkbeleid wil de gemeente dat sekswerkers veilig en gezond kunnen werken. In Den Haag wordt ingezet op de zorg en dienstverlening van sekswerkers. Dit doen we onder andere door het bieden van adequate (soa-)zorg, het tegengaan van stigmatisering, de verbetering van de positie van sekswerkers en de regulering, de handhaving en het toezicht binnen de seksbranche. Voor een perspectief buiten de seksbranche bieden we sekswerkers integrale uitstaptrajecten (met aandacht voor o.a. wonen, schulden, werk, taal en onderwijs).
We ondersteunen een veilige andere manier van werken (in coöperaties, online, etc.), waardoor het aantal ramen kan verminderen, we misstanden beter kunnen tegengaan en we de positie van sekswerkers kunnen verbeteren. Dit gebeurt met inachtneming van de lokale en landelijke wet- en regelgeving. Afbouw en op termijn sluiting van het raamsekswerk is een doel en biedt kansen voor een herontwikkeling in de wijk. We gaan dit aanpakken op een manier die recht doet aan de sekswerkers zelf, de buurt en de ondernemers en op een manier dat het geen negatieve impact heeft op de werkomstandigheden van sekswerkers. Om dit te bereiken denken wij eraan om de bestemmingsplannen te wijzigen.
Wat doet de gemeente in 2023?
- In 2023 doen we (online) veldwerk om alle groepen te bereiken: mannelijke, transgender en vrouwelijke sekswerkers in zowel de vergunde sector als in de onvergunde sector.
- Om de mannelijke groep sekswerkers en transgender sekswerkers meer te bereiken lopen er projecten speciaal voor deze twee doelgroepen. Daarnaast zetten we extra in op activiteiten om het stigma op sekswerk tegen te gaan.
- We betrekken sekswerkers bij het beleid en spelen in op de vraag van sekswerkers.
- Sekswerkers die dat willen bieden we integrale uitstaptrajecten.
- In 2023 evalueren we het gemeentelijke beleid met partners en partijen uit het veld.
- In het voorjaar van 2023 komen we met een integraal procesvoorstel, waarin staat hoe we in overleg met de partners en partijen uit het veld en de gemeenteraad de afspraak uit het coalitieakkoord nader gaan uitwerken.
Aanpak van mensenhandel
Het doel van de Haagse aanpak mensenhandel is het voorkomen en bestrijden van mensenhandel en het beschermen van slachtoffers. Het gaat om alle vormen van mensenhandel: arbeidsuitbuiting, criminele uitbuiting en seksuele uitbuiting. Deze aanpak staat in het Actieprogramma mensenhandel Den Haag 2020-2023 (RIS305595). Er zijn 6 ambities: meer zicht op aard en omvang, slachtofferschap voorkomen, adequaat signaleren en melden, barrières opwerpen, slachtoffers samenhangende hulp en ondersteuning bieden en de samenwerking versterken.
Wat doet de gemeente in 2023?
- We vergroten het zicht op de aard en omvang van mensenhandel door informatiedeling, signaleringstrainingen en veldwerk, zowel offline als online.
- Rond de 150 slachtoffers van mensenhandel krijgen een samenhangend zorg- en ondersteuningsaanbod.
- Arbeidsmigranten krijgen informatie over hun rechten, de risico’s van uitbuiting en de mogelijkheden van ondersteuning.
- Slachtoffers kunnen ondersteuning krijgen van een juridisch en/ of sociaal maatje.
- We organiseren weerbaarheidstrainingen waardoor jongeren de gevaren van mensenhandel beter kunnen inschatten. Hierbij is aandacht voor de relatie met sociale media.
- We organiseren de Week tegen mensenhandel rond de Internationale dag tegen mensenhandel.
5. Volksgezondheid
Openbare gezondheidszorg en ambulancedienst | Wat mag het kosten (€1.000) | ||
---|---|---|---|
Wat gaan we daarvoor doen? | Lasten | Baten | Saldo |
54.002 | 38.703 | 15.299 |
Preventie en vroegtijdig signaleren
De Haagse preventieaanpak wordt verstevigd. Preventie wordt structureel onderdeel van de integrale aanpak op het gebied van gezondheid, sport, werk en inkomen/armoede, jeugdhulp, onderwijs en taal. Wij versterken hierbij de kracht van ouders en jongeren. Het jonge kind krijgt extra aandacht om zo vroeg mogelijk ontwikkelingsrisico’s (zoals problemen in de hechting en achterstanden in de spraaktaal ontwikkeling). te ontdekken en hen tijdig te helpen. Deze preventieaanpak ontwikkelen we om het groeiende beroep op jeugdhulp terug te dringen.
Wat doet de gemeente in 2023?
- We maken een start met het opstellen van een Haags Preventieprogramma Jeugd.
- We passen het aanbod en de structuur van het cursusbureau van het Centrum voor Jeugd en Gezin aan. Zo sluiten we beter aan bij de behoeften van ouders, opvoeders, jeugdigen en professionals.
- We versterken de preventieve en pedagogische (basis)infrastructuur in deze centra, inclusief de communicatie over het preventief voorliggende aanbod in een sterkere verbinding met de wijk
- We versterken, waar mogelijk, de samenwerking tussen de gesubsidieerde (maatjes)projecten. Zo vinden ze elkaar beter en kunnen ze naar elkaar doorverwijzen.
- Het jeugdpreventiemodel geeft op basis van wijkprofielen inzicht in de problematiek van jongeren. De uitkomsten staan centraal in een dialoog tussen de gemeente, bewoners en zorgaanbieders. Daarna volgen aanbevelingen voor passende interventies. Zo verbeteren we de wijkgerichte aanpak.
- We starten met een nieuwe interventie VoorZorg. Deze interventie is bedoeld voor gezinnen in een kwetsbare positie waarbij de huidige ondersteuning niet voldoet. Ongeveer 10 gezinnen komen in aanmerking voor Voorzorg, waarbij zij 40 tot 60 gestructureerde huisbezoeken ontvangen door VoorZorg-verpleegkundigen welke het gezin integraal ondersteunen.
- Kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen krijgen hulp met onder andere trainingen op het gebied van weerbaar en sociale vaardigheden. Ook krijgen deze gezinnen het aanbod van zorgcoördinatie.
Openbare gezondheidszorg
Met de Haagse preventieaanpak verbeteren we onder andere de gezondheid van de Hagenaars en verkleinen we de gezondheidsachterstanden. Dat doen we aan de hand van 6 ambities: kansrijke start en gezonde ontwikkeling, gezonde scholen, genotmiddelengebruik en gezondheid, gezond gewicht in een gezonde omgeving, mentale veerkracht & psychisch gezond en seksueel gezond en weerbaar.
Wat doet de gemeente in 2023?
- We maken een start met het opstellen van een Uitvoeringsakkoord Preventie op het gebied van gezondheid.
- We bouwen de Haagse coalitie Kansrijke Start verder uit met partijen uit het sociale domein, zoals voor- en vroegschoolse educatie (vve), sociale zaken en Veilig Thuis, Hierin werken organisaties samen aan de eerste 1.000 dagen van kinderen.
- De Pilot Integrale Gezinspoli wordt voortgezet. Ook oriënteren we ons op het realiseren van een fysieke locatie waarbij gezinnen met zowel medische als sociale problematiek hulp van een integraal team. Ongeveer 500 gezinnen komen in aanmerking voor de Integrale Gezinspoli.
- Met de Haagse aanpak Gezond Gewicht (HAGG) pakt de gemeente overgewicht bij Haagse kinderen en jongeren aan. Als onderdeel van deze aanpak begeleidt WoWijs kinderen tussen de 6-14 jaar met overgewicht naar een gezonde leefstijl. In 2023 zullen naar verwachting 200 kinderen aan deze gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) deelnemen.
- De gezonde keuze zou de gemakkelijke keuze moeten zijn. Dit is vaak niet het geval, doordat ongezond aanbod veelvuldig aanwezig is. Om een gezondere omgeving te realiseren onderzoekt de gemeente hoe zij een beter instrumentarium kan krijgen. Hierbij speelt het Rijk een belangrijke rol.
- Jongeren krijgen voorlichting van andere jongeren in het uitgaanscircuit over het gebruik van genotmiddelen. Naar verwachting zullen in 2023 ruim 80.000 bezoekers Drugskompas raadplegen, de middelenwebsite van Indigo. Het doel is om (onverantwoord) gebruik van alcohol en andere drugs zoveel mogelijk te beperken.
- Volwassenen met spannings- en somberheidsklachten kunnen gebruik maken van verschillende fitprogramma’s. Geschat wordt dat ongeveer 300-400 personen in 2023 een beroep doen op suïcide-nazorg.
- We stimuleren gezonde seksualiteit onder andere door seksuele vorming op scholen en Sense-spreekuren voor jongeren. Groepen met een hoog risico op seksueel overdraagbare aandoeningen kunnen terecht bij het Centrum Seksuele Gezondheid (CSG) van GGD Haaglanden voor een soa-consult. Dit centrum participeert in het landelijke pre-expositie profylaxe (PrEP) programma, waarmee mensen, met verhoogd risico op hiv, een medicijn kunnen krijgen om hiv te voorkomen.
GGD Haaglanden
GGD Haaglanden is de gemeentelijke gezondheidsdienst voor de regio Haaglanden. De GGD bewaakt, bevordert en beschermt de gezondheid van de inwoners in de regio. GGD. Uitgangspunt is gelijke kansen op een goede gezondheid voor iedereen. De visie 2030 van de GGD heeft 5 ambities: voorvechter gelijke kansen op een goede gezondheid, regionale partner acute problemen publieke gezondheid, adviseur voor een gezonde leefomgeving, veilig vangnet waar dat ontbreekt en deskundige, proactieve organisatie.
Wat doet de gemeente in 2023?
- De GGD voert in het kader van het bovengenoemde Actieprogramma preventieprogramma’s uit om zoveel mogelijk gezondheidswinst te behalen en gezondheidsverlies te voorkomen. Het gaat om programma’s als de Haagse Aanpak Gezond Gewicht, Nu Niet Zwanger, de Gezonde Schoolaanpak en de activiteiten in het kader van seksuele gezondheid.
- De GGD geeft inzicht in de gezondheidssituatie van de Haagse inwoners via de Gezondheidsgids. Daarnaast levert de GGD maatwerkonderzoek en advies voor gezondheidsinterventies van het Actieprogramma Preventie.
- De GGD bestrijdt infectieziekten. Ook bevorderen we een gezonde leefomgeving, onder andere door mee te werken aan plannen voor Zuidwest. We adviseren proactief op bekende en nieuwe risico’s zoals loden leidingen en klimaatverandering en -adaptatie. We geven advies bij gebiedsontwikkeling, zoals over de woningbouwplannen in het Central Innovation District en de Binckhorst.
- De GGD biedt een veilig vangnet waar dat ontbreekt. Zo heeft de GGD het meldpunt Zorgwekkend Gedrag. Inwoners kunnen hier melding maken van mensen die verplichte zorg nodig hebben.
Ambulancevervoer
De ambulancezorg GGD Haaglanden is onderdeel van de Regionale Ambulance Voorziening Haaglanden, kortweg RAV Haaglanden. De ambulancezorg GGD Haaglanden zorgt voor toegankelijke, kwalitatief hoogwaardige, veilige en betaalbare ambulancezorg op basis van het Landelijk Protocol Ambulancezorg. Door gebruik te maken van een data-dashboard is er continu zicht op de prestaties van de ambulances als het gaat om spreiding, aanrijd, - respons- en statustijden. Dit biedt de mogelijkheid om bij afwijkingen tijdig bij te sturen. Om de zorg betaalbaar te houden, wordt tijdens elke rit bekeken of vervoer naar het ziekenhuis nodig is of dat de zorg thuis geleverd kan worden.
Wat doet de gemeente in 2023?
- We verbeteren de zorg voor mensen met verward gedrag door gebruik te maken van specialistisch vervoer en zorg voor psychiatrische patiënten.
- We verbeteren de spreiding- en responstijd met een nieuwe opkomstlocatie van waaruit de ambulances vertrekken. We gaan ook werken met een nieuwe urgentie-indeling. Hierdoor kunnen we beter onderscheid maken tussen spoedritten en niet-spoedritten en kunnen ambulances gerichter en sneller rijden.
- We implementeren het Kwaliteitskader Ambulancezorg 1.0, dat in 2020 door het Zorginstituut vastgesteld. Op basis van dit kader wordt de kwaliteit gemeten en zo nodig bijgestuurd.
- Voor de loopbaanontwikkeling van medewerkers faciliteren we de personele uitwisseling met ziekenhuizen.
- Er komt een wervingscampagne voor nieuw personeel. Ook kunnen medewerkers van de ambulancedienst en van ziekenhuizen ruilen van werk. Zo willen we personeel binnenhalen en binnenhouden.
- RAV Haaglanden onderzoekt de mogelijkheden om slagvaardiger te worden door de inrichting van een RAV-bureau en aanpassingen in de governance.
Vastgoedbeheer | Wat mag het kosten (€1.000) | ||
---|---|---|---|
Wat gaan we daarvoor doen? | Lasten | Baten | Saldo |
4.396 | 5.953 | -1.557 |