Programma's

Onderwijs

Wat gaan we doen en wat gaat het kosten in 2023?

Onderwijsachterstandenbeleid en taal

Wat mag het kosten (€1.000)

Wat gaan we daarvoor doen?

Lasten

Baten

Saldo

63.281

47.524

15.757

 
Wat is achterstand?
Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekent de achterstandsscores van kinderen tussen de 2,5 en 12 jaar op basis van indicatoren zoals het opleidingsniveau van de moeder en de verblijfsduur in Nederland. Op basis van deze indicaties ontvangen basisscholen en gemeente de specifieke uitkering onderwijs achterstandenbeleid - om achterstanden tegen te gaan. Bij leerlingen in het voortgezet onderwijs wordt gekeken of het postcodegebied waar de leerlingen vandaan komen een armoedeprobleemcumulatiegebied (APC-gebied) is. Op basis van het aantal APC-leerlingen ontvangen scholen voor voortgezet onderwijs extra middelen om achterstanden in het onderwijs tegen te gaan.

Kansengelijkheid in het primair onderwijs
De gemeente en schoolbesturen hebben via de Haagse Educatieve Agenda afgesproken om samen te werken aan het bevorderen van de kansengelijkheid in het onderwijs. Hiervoor gebruiken we de geoormerkte middelen uit het onderwijsachterstandenbeleid. Op basis van objectieve criteria willen we zo precies die groepen bereiken die deze extra aandacht nodig hebben. Zo verbeteren we de kwaliteit van onderwijs. Denk aan extra en intensieve leertijd, waaronder de activiteit leerkansenprofiel, Studenten voor Educatie en het verbeteren van de onderwijsadvisering en overgangen.

Voor- en vroegschoolse educatie
De voorschoolse educatie is bedoeld voor alle kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar met een taal- of ontwikkelachterstand. Doelgroepkinderen krijgen hiermee de kans om achterstanden in te lopen en goed van start te gaan in groep 1 van het primair onderwijs.

Wat doet de gemeente in 2023?

  • De gemeente streeft naar een minimale stijging van 5% bereik van deze groep peuters in 2023, In 2022 was het bereik 64%, daarmee streeft de gemeente naar 69% bereik van deze groep peuters in 2023.
  • Hiervoor is er een grote communicatiecampagne  gestart in Zuidwest en stimuleren we uitbreiding van voorschoolse locaties in Den Haag.
  • De moties pilots ‘Help kinderen aan voorschoolse educatie’ en ‘Prioriteer voorschoolse educatie in kwetsbare wijken’ worden uitgevoerd in Zuidwest en Laak;
  • Ook het schoolmaatschappelijk werk wordt uitgebreid om meer ouders te bereiken en hen te stimuleren zich in te zetten voor taalontwikkeling.

Brede leer- en ontwikkelomgeving po
De gemeente stimuleert een brede leer- en ontwikkelomgeving voor leerlingen in het primair onderwijs. Denk aan vakantiescholen, talentontwikkeling en sport- en cultuureducatie. Ook wil de gemeente dat alle leerlingen die de basisschool verlaten tenminste zwemdiploma A hebben. De middelen gaan naar de scholen waar de meeste kinderen in een ongelijke positie verkeren.

Taal en volwasseneneducatie
In samenwerking met partners, zoals de bibliotheek en taalaanbieders, start de gemeente een taaloffensief tegen taalachterstanden en laaggeletterdheid. Hierbij wordt vooral ingezet op de allerjongste kinderen en hun ouders, voor wie passend taalaanbod op de voorscholen belangrijk is. Ook taalonderwijs aan o.a. werkzoekenden, die de taal niet goed beheersen, wordt gestimuleerd door middel van volwasseneneducatie. We bouwen daarmee voort op de Haagse Taalnota, 'De taal van meedoen’ (RIS307986). Daarmee krijgen volwassen Hagenaars betere basisvaardigheden in taal, rekenen en digitale vaardigheden. Hagenaars met een taalachterstand worden gestimuleerd om de taal te leren in een passend traject, zowel Nederlands als eerste taal (NT1) als Nederlands als tweede taal (NT2).

Wat doet de gemeente in 2023?

  • In 2023 zetten we samen met bibliotheken en andere onderwijspartners (verder) in op leesbevordering in het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.

Aanmelden primair onderwijs en overgang primair onderwijs naar voortgezet onderwijs
De gemeente zet zich in voor een even grote kans voor ieder kind om toegelaten te worden tot de basisschool van zijn of haar keuze. Hiertoe moet de aanmeldprocedure transparant, objectief, toegankelijk en zoveel mogelijk digitaal zijn. In overleg met aanmelden PO en op basis van het jaarverslag analyseert de gemeenten waar eventuele knelpunten zitten met betrekking tot gelijke kansen om op de basisschool van keuze te worden geplaatst. De crux zit in het bereiken van alle ouders in alle wijken. Hier wordt al volop op ingezet met communicatie. De gemeente zet in om de kans op een passend schooladvies voor alle leerlingen te vergroten. Dat doet zij door professionaliseringsactiviteiten voor leerkrachten en voorlichtingsactiviteiten voor ouders aangaande het adviseringsproces  te subsidiëren. Daarnaast participeert de gemeente in overleggen waarin de invoering van de wet Doorstroomtoets primair onderwijs (2023) wordt voorbereid. Tot slot blijft de gemeente het adviseringsproces volgen en opvallendheden bij schoolbesturen agenderen.

Stedelijk onderwijsbeleid en projecten

Wat mag het kosten (€1.000)

Wat gaan we daarvoor doen?

Lasten

Baten

Saldo

28.572

5.643

22.929

Kansengelijkheid in het voortgezet onderwijs
De gemeente bevordert kansengelijkheid in het voortgezet onderwijs met een kwalitatief goed onderwijsaanbod en met het stimuleren van een brede leer- en ontwikkelomgeving. Het doel is dat alle leerlingen op een plek terecht komen die het meest past bij hun onderwijsniveau. De focus ligt op de scholen waar de kansenongelijkheid het grootst is en waar de meeste leerlingen in een ongelijke positie verkeren. Uiteraard is het belangrijk dat hierbij aantoonbaar effectieve aanpakken worden gebruikt.

Wat doet de gemeente in 2023?

  • Het aanbod is gericht op extra en intensieve leertijd, brede talentontwikkeling waaronder sport, cultuur en sociaal-emotionele ontwikkeling en studieondersteuning op school voor leerlingen die deze mogelijkheden niet van huis uit meekrijgen. Zo zullen er in 2023 vakantie- en weekendscholen zijn voor het voortgezet onderwijs en wordt er een integraal zomerprogramma voor jongeren in de Den Haag georganiseerd.
  • De huiswerkfaciliteiten die sinds 2019 vanuit de bibliotheek worden aangeboden, worden verder uitgebreid in het bijzonder in achterstandswijken. Leerlingen die thuis geen goede studieplek hebben en minder of geen toegang hebben tot huiswerkbegeleiding kunnen gebruik maken van dit aanbod vanuit de diverse bibliotheek locaties. Er komt een inventarisatie naar huiswerkfaciliteiten om in beeld te brengen wat er al in de stad is aan toegankelijk aanbod is vanuit bibliotheken, wijken en andere maatschappelijke organisaties. De gemeente wil een steviger rol van ouders en leerkrachten bij het maken van studieloopbaankeuzes.
  • We stimuleren de leerlingbegeleiding in heterogene brugklassen.
  • Net als in het primair onderwijs zetten we ook middelen in schoolreisjes en excursies, zodat alle leerlingen aan deze activiteiten kunnen deelnemen.
  • In verband met de extra toestroom van met name Oekraïense leerlingen worden de mogelijkheden voor Internationale schakelklas (ISK) en nieuwkomers in het onderwijs en samenleving uitgebreid.

Voldoende bevoegde en bekwame en onderwijsprofessionals
Den Haag is een van de steden met het grootste tekort aan leraren in het primair en voorgezet onderwijs. Er is grote behoefte aan leraren die goed functioneren in de grote stad. De primaire verantwoordelijkheid voor het oplossen van het lerarentekort ligt bij het Rijk. Daar kunnen de meer fundamentele maatregelen worden getroffen, in de sfeer van arbeidsvoorwaarden en ruimte in wet- en regelgeving. Omdat het tekort aan bevoegde leraren nog zeker tot 2030 zal aanhouden, is het uitgangspunt in het gemeentelijke beleid om scholen te ondersteunen door met de inzet van andere professionals en andere organisatievormen het onderwijs vorm te geven.

Wat doet de gemeente in 2023?

  • Professionalisering onderwijsondersteunend personeel en vakkrachten;
  • Inzet studenten en facilitering voor duurzaam anders organiseren van het onderwijs;
  • De gemeente ondersteunt de scholen die te kampen hebben met de gevolgen van het lerarentekort door samen met de schoolbesturen een aanbod en matchingsplatform met o.a. sport-, cultuur- en welzijnspartners te realiseren;
  • Wervings- en imagocampagne voor het aantrekken van studenten voor de pabo en lerarenopleidingen;
  • Het aantrekken, opleiden en begeleiden van zij-instromers;
  • Uitvoeren van het convenant noodplan lerarentekort Den Haag, waarmee we de instroom van leraren bevorderen, in het behoud van de huidige leraren investeren en het onderwijs anders te organiseren stimuleren;
  • Het verder ontwikkelen van een eigentijdse Haagse lerarenopleiding met als streven te starten in september 2023.
  • Voortzetten van het parkeervergunningenbeleid voor leraren (1 op 1 fte).
  • Aandacht voor huisvesting voor leraren, bijvoorbeeld via afspraken met particuliere verhuurders en woningcorporaties.
  • Voortzetten lobby bij het Rijk voor structurele en duurzame maatregelen om het lerarentekort tegen te gaan.

Samenleven op school
De gemeente stimuleert scholen om een veilig klimaat te bieden.

Wat doet de gemeente in 2023?

  • Er zal in 2023 extra geïnvesteerd worden in het versterken van de sociale cohesie en veiligheid, het bevorderen van burgerschap en in armoedebestrijding. Het gaat om thema’s als pesten, wapengeweld, genderidentiteit en queer, de democratische waarden, klimaat, emancipatie, ondermijning, wapenbezit en radicalisering.
  • In 2023 wordt ook ingezet op het verder ontwikkelen van het handelingsperspectief van leraren voor het ter sprake brengen van thema's die samenhangen met integratie en discriminatie, zoals de holocaust/Jodenhaat, het koloniaal- en slavernijverleden en moslimhaat.

Internationaal onderwijs
We willen voldoende plekken in het internationaal onderwijs voor kinderen van internationals die voor een beperkte duur in Nederland verblijven. Daarvoor werken we samen met de internationale scholen en we houden de ontwikkelingen in de komst van internationale werknemers in de gaten.

Wat doet de gemeente in 2023?

  • We organiseren periodiek overleg met de internationale scholen en de regiogemeenten;
  • Om de ontwikkeling in de gaten te houden meten we de instroom van kinderen in het internationaal onderwijs in de regio en verwerken dit in de update van het jaarlijkse monitoring rapport.

Aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt in mbo en hbo
Om jongeren goed voor te bereiden op de veranderende arbeidsmarkt en de aansluiting vanuit het onderwijs op de arbeidsmarkt te verbeteren, stimuleren we onderwijsvernieuwing in het mbo en hbo. Ook zetten we in op de ontwikkeling van een ruimer aanbod gericht op om- en bijscholing van werkenden en werkzoekenden ten behoeve van leven lang ontwikkelen.

Wat doet de gemeente in 2023?

  • De gemeente stimuleert samenwerking tussen onderwijs, werkgevers en lokale en regionale overheden. In regionaal verband werken we samen in de Human Capital Agenda Zuid Holland.  
  • De instellingen voor mbo en hbo werken continu aan innovatie van hun opleidingen. Ze werken bij deze vernieuwing samen met werkgevers en de lokale en regionale overheden. De gemeente Den Haag stimuleert en faciliteert gezamenlijke plannen, bij voorkeur als voor die plannen een beroep wordt gedaan op fondsen buiten de gemeente en cofinanciering aan de orde is.
  • De gemeente stimuleert en faciliteert de instellingen voor mbo en hbo bij het ontwikkelen van aanbod voor werkenden. Dit draagt bij aan een leven lang leren en ontwikkelen. Er is bijzondere aandacht voor modulair onderwijs. Dit draagt bij aan het opleiden van meer vakmensen.
  • De gemeente stimuleert dat onderwijs en werkgevers het aanbod van opleidingen en stagemogelijkheden voor praktisch geschoolden vergroot en dat het stage-aanbod aansluit op het werkveld

Tegengaan stagediscriminatie
In Den Haag zijn zorgen over stagediscriminatie. De gemeente stimuleert daarom de ontwikkeling van een gezamenlijke aanpak met instellingen in het mbo en hbo, werkgevers, meldpunten, jongerenorganisaties en maatschappelijke organisaties ten behoeve van gelijke stagekansen. Doel van de aanpak is om discriminatie op de stage-arbeidsmarkt tegen te gaan en inclusie te bevorderen.

Wat doet de gemeente in 2023?

  • De gemeente maakt een gezamenlijke aanpak met instellingen in het mbo en hbo. Doel van de agenda wordt om discriminatie op de stage-arbeidsmarkt tegen te gaan en inclusie te bevorderen.

Investeren in een divers aanbod van hoger onderwijs en (toegepast) onderzoek
Ook in 2023 stimuleert de gemeente instellingen in het hoger onderwijs om nieuwe opleidingen en onderzoeksprogramma’s in Den Haag te ontwikkelen. Het gaat met name om opleidingen die aansluiten bij het profiel van Den Haag als internationale stad van vrede en recht en als bestuurlijk centrum van Nederland.

We zetten ook in op het vergroten van maatschappelijk en economisch rendement van kennis. Hier gaat het om activiteiten gericht op het ontwikkelen van (toegepast) onderzoek, netwerkvorming, kennisdeling en samenwerking tussen onderwijsinstellingen (wo, hbo en mbo), gemeentelijke diensten en andere belanghebbenden. Ook het vergroten van de toegankelijkheid van het hoger onderwijs voor eerste-generatie-studenten valt binnen deze doelstelling.

Met Den Haag als kennisstad zetten we ook in op het verbinden van wetenschap en technologie. Zowel met universiteiten als met het mbo en praktijkonderwijs. Den Haag Kennisstad gaat immers over al die (vak)specialisten die we de komende jaren nodig hebben. Daarmee worden kennis, kunde en vaardigheden verbonden.

Wat doet de gemeente in 2023?

  • We stemmen de ambities van de ho instellingen af met gemeentelijk beleid. Hiervoor organiseren we periodiek overleg met de ho instellingen en verbinden we ho instellingen aan onze netwerken in de stad.
  • We verstrekken subsidie gericht op onderwijsvernieuwing en onderzoekssamenwerking in en met de stad.

Investeren in een aantrekkelijke studentenstad
We zetten de succesvolle samenwerking met studenten-, studentensport- en studieverenigingen en Haagse hoger onderwijsinstellingen via het Platform Student & Stad voort. Inzet is om het studentenklimaat te verbeteren en zo de aantrekkelijkheid van Den Haag als studentenstad te vergroten. Via themateams werken we samen aan onderwerpen als studentenhuisvesting, studentenwelzijn, de Haagse introductieperiode (HI The Hague) en informatievoorziening aan studenten. Ook studenten uit het mbo worden hierbij betrokken.  

Wat doet de gemeente in 2023?

  • We werken met studenten-, studentensport- en studieverenigingen en Haagse hoger onderwijsinstellingen via het Platform Student & Stad intensief samen aan belangrijke (studentenstad gerelateerde) thema’s.
  • Studentenparticipatie speelt een sleutelrol als het gaat om het verbeteren van het studentenklimaat, studenten weten immers zelf het beste wat nodig en gewenst is. We stimuleren daarom studenten- en studie- en studentensportverenigingen om initiatief en verantwoordelijkheid te nemen voor het Haagse studentenklimaat en met voorstellen te komen om dit te verbeteren. Het platform Student & Stad faciliteert de studenten bij de organisatie en uitvoering.
  • We verkennen samen met het ROC Mondriaan, als grootste mbo-instelling in Den Haag, en in gezamenlijkheid met platform Student & Stad hoe mbo-studenten kunnen aansluiten bij de Haagse introductieweek.
  • We verstrekken subsidies voor activiteiten, georganiseerd door studie- of studenten(sport)verenigingen die het studentenklimaat in Den Haag bevorderen en/of een bijdrage leveren aan de toegankelijkheid van het hoger onderwijs voor eerste-generatie studenten. 

Voor iedere leerling een passende plek
Iedere leerling heeft recht op toegankelijk en goed onderwijs. Voor een goede start hebben sommige kinderen behoefte aan toegankelijke ondersteuning. Met de juiste ondersteuning en passende plek vergroten we de onderwijskansen van deze leerlingen. Zo kunnen ook zij zich optimaal ontwikkelen en het diploma of certificaat halen dat past bij hun talenten en capaciteiten.

Alle voorscholen en scholen in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs in Den Haag hebben een schoolmaatschappelijk-werker die meerdere uren per week op school aanwezig is en de schakel vormt met het Centrum voor Jeugd en Gezin. Ook zijn er scholen die sociaalemotionele en psychosociale ondersteuning bieden om schooluitval te voorkomen en kinderen en jongeren te helpen bij hun ontwikkeling.

Verder bieden de samenwerkingsverbanden passend onderwijs en de gemeente speciale trajecten aan voor kinderen die extra ondersteuning en/of zorg nodig hebben om onderwijs te kunnen volgen. Hiermee kan schooluitval en langdurig thuiszitten voorkomen worden. Voor leerlingen die in het mbo dreigen uit te vallen, kunnen scholen subsidie aanvragen voor maatwerktrajecten en coachingstrajecten. Hiermee krijgen jongeren de kans een startkwalificatie te halen.

Kinderopvang

Wat mag het kosten (€1.000)

Wat gaan we daarvoor doen?

Lasten

Baten

Saldo

5.566

4.892

674

Er zijn in Den Haag circa 810 locaties voor kinderopvang. Het gaat om dagopvang, buitenschoolse opvang en gastouderopvang. Goede kinderopvang is essentieel voor Den Haag als aantrekkelijke vestigingsstad voor ouders en werkgevers. Kinderopvang helpt bovendien bij de ontwikkeling van kinderen en bij het voorkomen van onderwijsachterstanden.

Wat doet de gemeente in 2023?

  • De GGD Haaglanden inspecteert in opdracht van de gemeente jaarlijks alle centra voor dagopvang, buitenschoolse opvang en gastouderbureaus. Ook worden gastouders bezocht.
  • De gemeente houdt het Haagse deel van het landelijk register kinderopvang bij.
  • Waar nodig handhaaft de gemeente de kwaliteit van de kinderopvang.

A-status
De Inspectie van het Onderwijs heeft Den Haag de A-status toegekend en die willen we als gemeente graag behouden. Als de kinderopvang goed is, kunnen kinderen zich goed ontwikkelen in een veilige en gezonde omgeving. De A-status wil zeggen dat de gemeente haar wettelijke taken voor de kinderopvang goed uitvoert. Jaarlijks verantwoordt het college zich met een jaarverslag aan de gemeenteraad en het Rijk.

Leerlingzaken

Wat mag het kosten (€1.000)

Wat gaan we daarvoor doen?

Lasten

Baten

Saldo

3.417

787

2.630

Aanpak voortijdig schoolverlaters
Den Haag wil dat het percentage voortijdig schoolverlaten onder de 2,5% blijft.

Wat doet de gemeente in 2023?

  • We werken nauw samen met scholen om te voorkomen dat jongeren uitvallen.
  • We blijven ons inzetten voor jongeren die uitvallen en willen starten met een opleiding, werk of andere ondersteuning. Dit geldt ook als zij daar niet zelf om vragen.
  • Ook willen we nog meer jongeren bereiken en hen de ondersteuning bieden die aansluit bij wat zij nodig hebben voor een diploma, baan of ander perspectief.

Aanpak verzuim en thuiszitters
De gemeente wil schoolverzuim vroeg signaleren en aanpakken, zodat leerlingen ongehinderd het onderwijs doorlopen. Daarvoor werkt de gemeente intensief samen met scholen, samenwerkingsverbanden passend onderwijs, schoolmaatschappelijk werk, het Centrum Jeugd en Gezin en andere partners. In het schooljaar 2022-2023 wordt in navolging van het primair onderwijs het routeboek verzuim en thuiszitters ook in het voortgezet onderwijs geïmplementeerd. De preventieve verzuimaanpak wordt uitgebreid, wat betekent dat school en leerplichtambtenaar eerder samen optrekken wanneer leerlingen beginnen te verzuimen.

Wat doet de gemeente in 2023?

  • Op het Jongerenpunt070 krijgen jongeren die uitvallen op een laagdrempelige manier ondersteuning en begeleiding.
  • Via de impuls op de jongerenaanpak (RIS309053 ) versterken we in 2023 de wijkgerichte en outreachende aanpak van het Jongerenpunt070.
  • In het schooljaar 2022-2023 wordt in navolging van het primair onderwijs het routeboek verzuim en thuiszitters ook in het voortgezet onderwijs geïmplementeerd.
  • De preventieve verzuimaanpak wordt uitgebreid, wat betekent dat school en leerplichtambtenaar eerder samen optrekken wanneer leerlingen beginnen te verzuimen.

Leerlingenvervoer

Wat mag het kosten (€1.000)

Wat gaan we daarvoor doen?

Lasten

Baten

Saldo

6.340

0

6.340

Leerlingen met een beperking kunnen gebruik maken van leerlingenvervoer, zodat ze zoveel mogelijk naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school kunnen. Naast de taxibus gaat het om vergoedingen voor het openbaar vervoer en voor de auto of fiets. Het gebruik van het leerlingenvervoer stijgt al enkele jaren. Dit komt omdat scholen voor speciaal onderwijs vaker geen plek meer hebben. Daardoor moeten kinderen naar een school reizen die verder weg ligt.

Corona
Het doelgroepenvervoer heeft in het hele land een chauffeurstekort. Tijdens de lockdown(s) zijn chauffeurs bijvoorbeeld in een andere sector gaan werken. Naast de lockdowns zien we dat ook het salaris en de beperkte uren een rol spelen in het ontstaan van het tekort. Om dit probleem het hoofd te bieden zullen chauffeurs combinatiebanen worden aangeboden.

Onderwijshuisvesting (onderwijsbeleid en leerlingzaken)

Wat mag het kosten (€1.000)

Wat gaan we daarvoor doen?

Lasten

Baten

Saldo

245

75

170

In het collegebesluit Haagse Referentienormen voor maatschappelijke voorzieningen (RIS 307513) is opdracht gegeven tot een nadere uitwerking van het voorzieningenniveau per type voorziening, uitgaande van een analyse van vraag en aanbod op een voor de voorziening passend schaalniveau en een visie op de toekomst van de voorziening op te stellen, inclusief de benodigde investeringen ten behoeve van realisatie en exploitatie. Resultaat hiervan zijn de Integrale Huisvestingsplannen (IHP’s, scope 10 jaar) cultuur & bibliotheken, onderwijs, sport en zorg en welzijn, die voor het zomerreces 2022 aan de gemeenteraad zijn aangeboden. In de begroting is nu een structurele oplopende reeks kapitaallasten opgenomen voor de uitvoering van deze IHP’s vanaf 2024. In 2023 start de planvoorbereiding van projecten die geprioriteerd worden binnen het financiële kader.

Nieuwbouw en renovatie
De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting van het primair, voortgezet en speciaal onderwijs. Schoolbesturen krijgen hiervoor bekostiging vanuit de gemeente.

Welke gebouwen?
De volgende projecten, voorgesteld op het concept Programma onderwijshuisvesting 2023, worden verwacht te starten in 2023:

  • Uitbreiding Jan van Nassauschool aan de Zaanstraat 25;
  • Vervangende nieuwbouw John F Kennedyschool, aan Gradaland 5;
  • Vervangende nieuwbouw / renovatie van De Populier, aan de Populierstraat 109;
  • Nieuwbouw Kindcentrum Vroondaal, fase 2.

Daarnaast is de verwachting dat met de volgende projecten uit eerdere programma’s onderwijshuisvesting in 2023 gestart wordt:

  • Renovatie en gedeeltelijke vervanging Toermalijn, aan de Beeklaan 184;
  • Doorstart renovatie en gedeeltelijke vervanging Galvanischool aan de Galvanistraat 43;
  • Vervangende nieuwbouw Koos Meindertsschool aan het Kortekaasplantsoen 125;
  • Vervangende nieuwbouw Het Mozaïek aan de Van den Eyndestraat 24;
  • Vervangende nieuwbouw Wonnebald de Vrije School aan de Mozartlaan 189.

Verduurzaming bestaande schoolgebouwen
Naar verwachting worden er in 2023 diverse projecten gestart en/of gerealiseerd die met behulp van de regeling cofinanciering energiebesparende maatregelen en groen-blauwe schoolpleinen energiebesparende maatregelen of een groen-blauw schoolplein realiseren:

  • Energiebesparende maatregelen het Gymnasium Haganum aan de Laan van Meerdervoort 57;
  • Energiebesparende maatregelen aan het Maerlant Lyceum aan de J. Bildersstraat 11;
  • Energiebesparende maatregelen aan De Gantel aan de Laan van Waterings Veld 925;
  • Energiebesparende maatregelen aan de Van Ostadeschool, Van Ostadestraat 245

Structurele dekking onderwijshuisvesting
Om de Programma’s onderwijshuisvesting en de overige wettelijke bekostigingstaken ten aanzien van onderwijshuisvesting de komende jaren uit te kunnen voeren, zijn er in deze begroting structureel extra middelen vrijgemaakt om de eerdere financiële terugloop te herstellen. De extra ruimte loopt in 2024 en 2025 verder op. Daarnaast zal er vanaf 2024 een structureel oplopende reeks kapitaalslasten worden opgenomen in de investeringsbegroting ter dekking van extra investeringsruimte voor nieuwe schoolgebouwen, in aansluiting bij de opgave zoals geformuleerd in het IHP Onderwijs.

Deze pagina is gebouwd op 01/31/2023 07:48:33 met de export van 01/17/2023 09:11:14